R.K. Parochie Heilige Nicasius

logoinjpg

 

Welkom op de internetpagina van onze

R.K. parochie Heilige Nicasius.

Door op een van de kerken te klikken, kunt u de informatie vinden van de betreffende geloofsgemeenschap.

 

Volg hier de mensen die naar de WJD zijn.

Volg hier de mensen die naar de WJD zijn. Kunt u ook geen genoeg krijgen van de WJD, dan kunt u ook via de volgende links, de mensen van het bisdom Den Bosch en de duizend pelgrims van heel het land. Bisdom Den Bosch   Jong Katholiek

 

Totaal verslag van de WJD van Jeffrey en Jason. Klik hier. 20230805 202913

Terugblik Daniëlle 

Ik kijk erg positief en enthousiast terug op de Wereldjongerendagen, door alle momenten van aanbidding, teachings en evenementen met zoveel jongeren heb ik erg veel geleerd en het gevoel dat het me echt heeft opgebouwd. Veel van de dingen die ik geleerd heb, heb ik opgeschreven en wil ik ook graag gaan toepassen op mijn dagelijks leven. Bijvoorbeeld het bidden tot de Heilige Geest, überhaupt meer bidden, omdat dat de manier is om je hart en hoofd in de goede richting naar God te houden, en het echt zien van andere personen, liefhebben omdat je de andere persoon ziet en niet in je achterhoofd hebt wat een vriendschap met een persoon voor jou kan opleveren.  

Door de WJD krijg je heel erg het gevoel dat het geloof leeft en in vuur en vlam staat met de Heilige Geest, je wil dan ook zelf bijdragen aan het verspreiden van die boodschap, dat Jezus leeft! Iedereen heeft als roeping om missionair te zijn, op je eigen manier. 

Het is voor mij niet altijd gemakkelijk, bijvoorbeeld op school, ik studeer nu op de universiteit en voor zover ik weet heb ik geen gelovige medestudenten op mijn studie. Dat vind ik erg jammer, ze denken namelijk heel anders over bepaalde dingen als ik en ik kan er niet snel contact mee leggen, ook omdat je het met hun niet kunt hebben over de belangrijkste persoon in jouw leven. Gelukkig zijn er wel Christelijke studentenverenigingen, waar je wel weer heel enthousiaste studenten tegenkomt. Hierbij voel ik me altijd meteen mee op mijn gemak en merk je dat je meer dezelfde opbouwende mindset hebt. Ik ga wel vaker naar evenementen zoals de WJD, maar dan kleiner natuurlijk en ik merk dat dat mij heel erg sterkt in geloof en me kracht en moed geeft. De WJD is daar niet anders in geweest, het brengt je simpelweg zoveel vreugde, nieuwe hoop, kracht en het brengt je dichter bij de Heer. God leidt al onze wegen, de mijne en de uwe, ik weet zeker dat hij voor ieder van ons een weg heeft voorbereid waarop we gelukkig zullen zijn. Hij is met ons in goede en slechte tijden, zoals ook een liedje zegt wat ik vaak heb gehoord op de WJD en mij ook heel erg heeft geraakt: "I'm so blessed, because on my best days, I'm a child of god, on my worst days, I'm a child of god, every day is a good day and you're the reason why". (dit is de link naar het liedje op youtube -> https://youtu.be/fV6aUPCppZ8)

Zo heb ik ook gemerkt tijdens de WJD hoe belangrijk muziek is, het is voor mij een manier om echt in contact te komen met jezus, muziek is voor mij eigenlijk de enige manier waarop ik al mijn zorgen en alles wat tussen mij en God in staat echt van me af kan werpen en me kan richten op hem. Christoffer West (van de lezing over de theologie van het lichaam) vertelde ook dat muziek de manier is om in contact te komen met de diepste verlangens die in je hart leven, en dat is ook wat iedereen mag doen. Al deze verlangens mogen we hem vertellen en bij hem neerleggen, hij heeft ze immers in ons gelegd! 

Ook wat de paus vertelde aan het eind van zijn preek op zondag heeft me erg geraakt; "Wees niet bang!". Vooral omdat ik er in Portimao tijdens de gebedsavond achter was gekomen dat ik eigenlijk best veel angsten en onzekerheden heb, die mijn relatie met God erg in de weg staan. Daarom wil ik leren niet meer bang te zijn en om dat nog eens extra van de paus te horen was alsof God tegen mij sprak op het moment dat de paus zei: "Ik zou willen dat ik jullie allemaal stuk voor stuk in de ogen kon kijken en kon zeggen 'Wees niet bang!'". Dus zou ik het U allemaal op het hart willen drukken, Wees niet bang! We hoeven immers niet te vrezen, want Jezus is verrezen!  

ps. nog een extra liedje voor geïnteresseerden (op de tekst van het 'onze vader')  https://youtu.be/36hBlBGVFSs

 Daniëlle de Jonge  

 

Laatste dagen Daniëlle

Vrijdag 4 augustus

Het festival "The Change" was erg leuk geweest, er waren veel mensen gekomen en het was erg opbouwend. Er werden worship nummers gespeeld door artiesten als Matt Maher, Taya en Laura Sougellis en er waren sprekers waaronder Jonathan Roumie, die Jezus speelt in de serie "The Chosen".

Zaterdag 5 augustus

Vandaag stond in het teken van het lopen naar het veld. Om 12 uur hadden we nog een afspraak met de hele Nederlandse groep van Chemin neuf waarna we in twee groepen vertrokken naar het veld. Onderweg naar het veld kregen we ons eetpakket, voor avondeten, ontbijt en lunch de volgende dag. Het was erg druk, maar gelukkig liep het wel een beetje door. Eenmaal aangekomen op het veld was het in het vak waar we sliepen erg druk en eigenlijk al bijna vol. We konden dus niet met alle Nederlanders bij elkaar gaan liggen, wat ik erg jammer vond. Ik ben samen met een vriendin op een plekje gaan liggen waar we nog tussen konden en waar we uiteindelijk erg genoten hebben van de aanbidding met de paus die avond, de mooie zonsondergang, een film die we hebben gekeken en de prachtige maan die s'avonds rood/oranje, s'nachts helder stralend wit en s'ochtends nog steeds zichtbaar was. De sterren waren jammer genoeg niet zo goed zichtbaar, omdat de lampen op het veld de hele nacht aan zijn gebleven. Het voordeel hiervan was wel dat er niemand s'nachts per ongeluk op je stapte, daarbij zag ik op een bepaald moment een groep op een van de looppaden staan die zachtjes aan het zingen en bidden waren. Je zou misschien zeggen dat het toch wel erg lastig is om zo te slapen, maar de meeste mensen, zoals ik, waren waarschijnlijk zo moe, dat het allemaal niet uitmaakte. Ook hebben we uiteraard nog even met de Nederlandse vlag staan zwaaien, waarop later nog even een enthousiaste Australiër naar ons toekwam. Links van ons lagen Portugezen en bij ons hoofdeinde Fransen, waarmee we ook nog gezellig gepraat hebben.

Zondag 6 augustus

Na een korte nacht geslapen te werden werden we wakker van vreemde muziek, we keken op naar de schermen en daar stond tot onze grote verrassing een DJ'ende priester. Daar moesten we erg om lachen en het was, ondanks het vroege uur, erg leuk om te zien. https://youtu.be/T5tAp6bZZhg  <- dit is de link naar het filmpje wat ervan gemaakt is voor eventuele geïnteresseerde. S'ochtends was er een prachtige zonsopkomst en nadat we waren opgestaan zagen we dat de paus onderweg was. Ook zagen we bij het looppad veel politie staan, dus dachten we dat hij daar wellicht langs zou komen en hebben we een plekje op een heuveltje van een scherm gevonden vanwaar we het goed zouden kunnen zien. Dat bleek waar te zijn, hij kwam heel dicht langs ons:). 

Daarna begon de mis, in de preek benadrukte de paus vooral dat we ons moesten verheugen en niet bang moesten zijn, hij herhaalde hierbij de woorden van paus Johannes Paulus II: "Be not afraid".

Jammer genoeg moesten we tijdens de communie het veld al verlaten omdat het erg druk was en we anders niet op tijd terug zouden zijn om te vertrekken met de bus die middag. 

Die avond kwamen we laat weer aan in Salamanca waar we lekker gegeten, gedoucht en geslapen hebben in echte bedden:)

Maandag 7 augustus

Vandaag reden we naar Sablonceaux (in Frankrijk) waar we in een abdij van Chemin neuf overnachtten. Het heeft een prachtige omgeving, ik stuur er een foto van door. Er was een mooie kerk waar we nog even gebeden en gezongen hebben en s'avonds waren de sterren mega goed te zien. Dus hebben we gewoon een hele tijd op het grasveldje gelegen en wel tien vallende sterren en lichtelijk de melkweg gezien, het was prachtig om van na te genieten!

Diinsdag 8 augustus

De laatste dag in de bus, vandaag rijden we weer terug naar station Den Bosch. Bij aankomst regende het weer, wat een extra welkom thuis was.

 

The change:
Danielle 10082023 3 

Zicht vanaf mijn plek op het veld:
Danielle 10082023 1

Danielle 10082023 2

De plaats waar wij sliepen in Sablonceaux:
Danielle 10082023 4

Danielle 10082023 5

Dinsdag 8 / woensdag 9 augustus Mark

Na een heerlijke nacht in een hotel zijn we in om 7.45uur vertrokken naar de parochiekerk in Burgos. Hier hebben we samen de mis gevierd. En meteen in de bus gestapt naar Poitiers. Daar hebben we overnacht in een complex, waar sporters verblijven voor trainingskampen. Ook nu weer vroeg vertrokken, om 7.45uur voor de laatste eucharistieviering met elkaar in de Notre Dam van Poitiers, een mooi slot van deze reis. Nu op weg richting Parijs voor een warme middagmaaltijd. Waarna we doorrijden naar Den Bosch.

Ik kijk terug op een zware en vermoeide reis. Maar ook een mooie reis, waarin we hebben mogen ervaren dat we een wereldkerk zijn. Met ruim 1.5 miljoen mensen overal vandaan. Samen vieren, bidden en discussiëren. Het geloof beleven, je krijgt er kracht van die niet te beschrijven is hoop en moed. En zoals de Paus zei, iedereen is welkom en aan ons de taak om mensen te leren dat Jezus je vriend is en dat je hem kunt ontmoeten in gebed of door je alleen al welkom te hete in de kerk. Ik ben dankbaar dat ik deze reis heb mogen meemaken.

Mark 09082023 1

Mark 09082023 2

Maandag 7 augustus Mark

In Fatima wakker geworden in de school met Spanjaarden. De mis gehad op het schoolplein, waarna we nog even mochten shoppen. Om daarna met de bus naar Burgos te rijden. Daar in de avond aangekomen, waar we in een hotel overnachten en een normale warme maaltijd hebben gehad. Morgen moeten we er weer op tijd uit.

Mark 08082023 1

Mark 08082023 2

Zondag 6 augustus Mark 

Deze morgen wakker geworden op het veld, na een korte roerige nacht. Iets voor 7.00uur was er een priester die zelf muziek stond te draaien als deeje. Spullen pakken en alles klaarzetten om te kunnen vertrekken. Rond 8.00uur reedde Paus over het veld. Het is me gelukt om nog dichterbij te komen dan afgelopen vrijdag. Om 9.00uur begon de vieringen een mooie viering. Ik ben iets voor de communie al vertrokken om de grote drukte voor te zijn. Wat ook is gelukt. Ik kon met mijn groepje zelfs met de metro terug naar de kerk waar onze overige spullen lagen. Vervolgens zijn ze naar Fatima vertrokken. Daar heerlijk gerust om vervolgens deel te nemen aan de lichtprocessie.

Mark 07082023 1

Mark 06082023 2

Zaterdag 5 augustus Mark 

Vanmorgen alles gepakt 10.00uur de mis in de kerk waar de Nederlanders deze week zaten en aangelopen naar het veld. Rond 12.30 uur vertrokken en om iets voor 15.00 uur aangekomen op onze plaats. Welke kant je ook kijkt je ziet alleen maar mensen. Temperatuur 36 graden en geen schaduw. Vanavond Jeffrey en Jason op het veld ontmoet. En de aanbidding gehad. Tijdens het programma een drone show gehad. Straks proberen wat te slapen in de buitenlucht 20 graden voor morgen.

Mark 05082023

Vrijdag 4 augustus Mark

Deze ochtend naar de laatste Rise Up geweest, helaas weinig van meegekregen i.v.m. EHBO-gevalletjes. Daar Daniëlle ook even gezien. Wel de mis mee kunnen vieren, de H. Pastoor van Ars waar de patroon dag voor was. Daarna naar de sint Antoniuskerk geweest. Deze kerk is gebouwd op de geboortegrond van de H. Antonius van Padua (ja hij komt uit Lissabon) tijdens de heen tocht opgelopen met Mgr. De Jong. Vervolgens naar de kathedraal en de Kruisweg met de Paus in het park. En toen de paus weg reed van het park heb ik hem op ongeveer 4 meter afstand gezien. Mijn WJD is weer goed.

Mark 04082023 1

Mark 04082023 2

Vrijdag 4 augustus Daniëlle

Vannochtend ben ik weer even langs het Nederlandse programma geweest, daar was aanbidding op dat moment. Ik heb daar even gezeten en een mooi momemtje gehad met Jezus, er werd muziek gemaakt, wat ik erg fijn vond en wat mij altijd helpt om dichterbij god te komen.

'S middags ben ik met een vriendin naar een ruine van een kasteel geweest, dat was erg leuk. We moesten eerst een heuvel oplopen, wat ook goed was voor onze beweging. Bijgestuurt een foto van het uitzicht:) wat erg mooi was.

Nu zitten we in het stadium of light, te wachten op het begin van "the change" (een christelijk evenement) waar we erg veel zin in hebben.

Groetjes Daniëlle

Danielle 04082023 1

Danielle 04082023 2

Danielle 04082023 3

Donderdag 3 augustus 2023 Mark

Vanmorgen de Rise Up bijeenkomst 2 van de Nederlandse bisdommen, waar Mgr. Van de Hende de catechese verzorgde. Daarna even eten en toen kregen we bericht dat het zo druk was, richting het veld waar de paus aankwam. Daarom zijn we met een groepje naar de overkant van het water gegaan om te genieten van de zee. Op de terugweg kwamen we, bij een kerk waar aanbidding was. Daar iedereen in gebed meegenomen.

Mark 03082023 1

Mark 03082023 2

Woensdag 2 augustus 2023 Mark 

Vanmorgen de eerste Rise Up ochtend met als spreker Mgr. Hendriks en daarna de mis met als hoofdcelebrant Mgr. De Jong. Vanmiddag heerlijk liggen slapen in een park achter de kerk, even bijkomen. zodat ik er de komende dagen weer tegen kan. https://youtu.be/R0yA7HSpkac

Mark 02082023

Donderdag 3 augustus Daniëlle 

Vannochtend ben ik naar het Nederlandse programma gegaan (wat wordt georganiseerd door de bisdommen). Daar heb ik veel andere Nederlanders gesproken en gezien, wat ik erg leuk vond. ‘S middags ben ik naar the city of joy gegaan. Dat is een park waar heel veel stands staan van christelijke ondernemingen zoals de blauwe zusters en net ministries. Dat was erg interessant en leuk om langs te gaan. 

De paus ging vanavond nog bij een aanbidding spreken, maar daar ben ik toch maar niet heengegaan, vanavond wordt voor mij even een keertje op tijd naar bed:)

Groetjes Daniëlle

 

 

Woensdag 2 augustus Danielle

Vannochtend waren we naar een aquarium geweest in Lissabon, was even iets rustiger en ook leuk om te zien. Daarna zijn we met het ov naar de universiteit van Lissabon gegaan. Daar hebben we een teaching gevolgd over de theologie van het lichaam, was erg interessant. De spreker vertelde onder andere over het verschil tussen naar iemand kijken (en het lichaam zien) en iemand zien (de persoon zien/wie diegene is).

‘S avonds zijn we naar een dansfestival gegaan in een park wat georganiseerd werd door chemin neuf en erg gezellig was.

Groetjes Daniëlle

Danielle 02082023

Dinsdag 1 augustus Mark:

Vanmorgen ontbijten op de slaaplocatie 2 broodjes met wat zoet er op pakje drinken appel en mueslireep. Vervolgens mochten we Lissabon verkennen, zo ben ik in overvolle metro naar de het Jezusbeeld geweest en daarna had het medisch teamoverleg. In de avond naar de openingsviering van de WJD. Heel bijzonder om met z'n 600.000 mensen samen te komen op een plek om de mis te vieren. 

Mark 01082023 1

Mark 01082023 2

Dinsdag 2 augustus Jason en Jeffrey

Beste medeparochianen,

eenmaal aangekomen in Lissabon, delen wij u graag mede hoe de voorbereidingen zijn gegaan op de WJD zelf.

Zoals eerder geschreven, verbleven wij in een centrum van het Opus Dei te Madrid. Hier verbleven wij drie dagen in het gedeelte bestemd voor de jongensclub Amura. Deze dagen hebben wij niet alleen aan het zwembad gelegen en gevoetbald — het is waar, dit was zeker iets wat we graag deden — maar we maakten ook tijd voor een dagelijkse mis, gebed, eucharistische aanbidding, meditaties voorbereid door onze priester en het zeggen van het rozenhoedje.

Daarbij namen we ook elke dag deel aan een les. Deze ging voornamelijk over de Liefde tot de Kerk. Hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van de kerk? Wat is haar bovennatuurlijke doel? Op welke manieren helpt God zijn Kerk? Elke deelnemer had ter voorbereiding op de reis het boekje van de heilige Jozefmaria Escrivá gelezen, opdat we deze vragen beter konden begrijpen. 

Hiernaast was er ook voldoende tijd om de schoonheden van de stad Madrid te aanschouwen. Zo bezochten we bijvoorbeeld de kathedraal, het fameuze Prado museum en het gigantische Retiro park in het centrum van de stad. Ook bewandelden we een route die langs veel belangrijke plekken kwam met betrekking tot de stichting van het Opus Dei.  

Een voorbeeld van een van deze locaties is een oud verzorgingstehuis; door zijn werken van naastenliefde — werken die hij met name op deze plek deed — ontving hij veel genade van God terwijl hij bezig was met het vormgeven van het Opus Dei.

Gisterenochtend zijn we met drie negenzitters vertrokken naar hier. Onze groep verblijft in een schoolgebouw die we delen met medepelgrims uit Egypte, Korea, Spanje en Israël.

We bidden veel voor u, en hopen ook op uw gebed te kunnen rekenen.

Vriendelijke groeten

Jason en Jeffrey

Jason 02082023 2

Jason 02082023 1

Jason 02082023 3

Jason 02082023 4

Dinsdag 1 augustus Daniëlle:

De eerste dag op de WJD. Vannochtend ben ik naar het planetarium gegaan, waar de sterrenhemel werd geprojecteerd en werd verteld wat alles was en waar de sterrenbeelden zijn.

‘S middags moesten we wat helpen met de voorbereidingen van het Nederlandse programma (de kerk waar die wordt gehouden staat op de foto) en ‘s avond was de openingsmis. Dat was erg gaaf, we stonden met heel veel mensen op een veld, nog niet het veld waar we uiteindelijk zullen overnachten, maar wel een groot veld uiteraard. De foto is van de plek waar we stonden, het was niet zo’n hele goede plek, maar gelukkig konden we het wel volgen en hebben we ook de communie nog kunnen krijgen. Ik vond het wel erg knap hoe ze dat voor elkaar kregen om iedereen daar de communie te geven.

Groetjes Daniëlle

 

Danielle 010820231

Danielle010820232

Maandag 31 juli Danielle:

Vandaag is de laatste dag in Portimao en de reis naar Lissabon.

S ochtends hadden we nog het Holy hour om 9 uur en een korte teaching over genezing door de heilige geest en als laatste de mis met de kardinaal van de Filipijnen. Daarna zijn we, na de lunch, snel van de arena naar de school gelopen waaf we hadden geslapen en vaanwaar de bus vertrok richting Lissabon. 

Het was een rit van 4 uur waarin ik een Tjechische jongen heb leren kennen, die ik een Nederlands armbandje heb gegeven:). 

In Lissabon aangekomen bij de school waar we slapen hebben we de bedden opgemaakt en gegeten in één van de restaurants waar je als jongere van de wjd kan gaan eten. 

We waren moe dus we zijn daarna meteen terug gegaan naar de school en wilden gaan slapen, maar we slapen met zo'n drie à vierhonderd man in één gymzaal en ze hadden besloten dat het pas om twaalf uur stil hoefde te zijn en het licht uit zouden doen, dus was eerder slapen moeilijk. Gelukkig had ik ondanks dat en de vroege wekkers vanwege de vermoeidheid toch een prima nacht.

Groetjes Daniëlle

 

Zondag 30 juli Danielle

De laatste volle dag van het Welcome to paradise festival is volledig à la carte. S'ochtends ben ik na het holy hour naar een workshop gegaan over "leadership: community of disciples". Het ging erover dat we allemaal geroepen zijn om een missionaire discipel te zijn van Jezus. Daarna hebben we de mis gevierd en s'middags ben ik naar een workshop gegaan met de kardinaal van de filipijnen. Dat was ook erg mooi, hij vertelde over je roeping op een erg leuke en grappige manier. S'avonds was de het worship feest. We hebben worshipmuziek gemaakt en gedanst om het festival de laatste avond af te sluiten.

Groetjes

Daniëlle

Danielle 30072023

Maandag 31 juli 2023 Mark

Vanmorgen de mis gehad en richting Lissabon vertrokken. Onderweg kwamen we al de nodige bussen met pelgrims overal vandaan tegen. Wij waren als eerste Nederlanders aangekomen bij kerk waar we als Nederlanders onze bijeenkomsten gaan hebben. Vanuit daar 5 minuten lopen naar de slaaplocatie, een middelbare school waar we met ongeveer 1700 mensen slapen in de lokalen en enkele in de sporthallen. Vervolgens gaan eten via een app hebben we overzicht welke restaurants er mee doen waar je via een Q-R eten kunt halen. In de app staat verder alle info.

Mark 31072023

Zaterdag 30 juli 2023 Mark

Vanmorgen na de catechese van broeder Jan een stadswandeling gemaakt, bezoek gebracht aan het Franciscanenklooster, de nonnen van het Toledo-klooster van Santo Domingo de Silos, "El Antiguo" en de kerk van de Jezuïeten. Dit alles onder leiding van een bewoner van Toledo, die met trots zijn plaats liet zien.

Na de stadswandeling de eucharistieviering gehad bij de Santa Beatriz de Silva, slotzusters die vanuit achter de tralies de mis met ons mee hebben gevierd. Vervolgens terug gewandeld om te eten, dit met het WJD-KRUIS van Nederland rondtrekkende door de straten. Waarbij we veel bekijks hadden.  Eind van de middag rondleiding gehad door de Kathedraal van Toledo. In de avond rusten om ons voor te bereiden op het vertrek morgen, naar Lissabon waar alles gaat gebeuren.

Mark 30072023

Zaterdag 29 juli 2023 Mark

Ontbijten en vertrekken was het thema vanmorgen, afscheid nemen van Barcelona. Op naar Toledo, na een trip van ongeveer 9.5 uur aangekomen bij onze nieuwe slaaplocatie. Het klein seminarie vlak bij de Kathedraal. Daar kamers inrichten, eten en de mis in de kapel. Met het WJD-KRUIS van Nederland wat wij in onze bus mee hebben genomen. Morgen gaan we Toledo verkennen, de temperatuur is reeds opgelopen naar de 38 graden.

Mark 29072023

Zaterdag 29 juli Danielle

Vandaag is een dag op het festival die gewijd is aan he Heilige Geest. S'ochends zijn we weer begonnen met het holy hour in de arena, met een getuigenis en veel worshipmuziek. 

Daarna was er een "core-moment" waar een spreker kwam die vertelde over haar ervaring met de heilige geest. Ik vond het een hele goede teaching, waar ik veel van heb opgeschreven en geleerd. Mensen zien de Heilige geest namelijk al snel een beetje als het derde been, maar de Heilige geest is echt een persoon waar je een relatie mee kan hebben, net als de Vader en Jezus. De spreekster maakte de vergelijking dat zij het als volgt ziet: Jezus legt de telefoonkabel aan tussen jou en de Vader, en de Heilige geest sluit het telefoonabbonement af. Ook staat er met pinksteren de beloft dat de Heilige geest je zal vernieuwen. De Heilige geest brengt je dus heel veel.

Als laatste voor de lunch hadden we de mis, wat bijzonder is aan deze missen in de arena van Portimao, naast het aantal priesters en bisschoppen, is dat de internationaliteit van de zaal ook in de mis zelf terug te zien is doordat de lezingen en tussenpsalm in verschillende talen worden gedaan, vandaag was de eerste lezing voorgelezen door iemand uit Burkina Faso, de tussenpsalm in het Italiaans en het evangelie werd naast het Frans ook in het Lets gedaan. Na de mis was hebben we ook nog gesproken met een Frans meisje en haar een armbandje met de nederlandse vlag erop gegeven.

Zaterdag 29 juli:
 
Na de lunch hadden we vandaag een meeting met de Nederlandse delegatie. Daarna heb ik even in de aanbidding gezeten, die er overdag altijd is in een kleinere ruimte in de arena. Daarna hadden we het avondeten in de deelgroepen. S avonds van de avond van de Heilige geest, mensen werden hierbij uitgenodigd je leven aan de  Heilige Geest te geven door vooraan neer te knielen. Dan zou er iemand voor je komen bidden, het was erg mooi, we hebbben ook nog voor elkaar gebeden een de avond afgesloten met een paar worshipnummers. Iedereen riep 'Jesus' en klapte drie keer, en dat heel vaak. Het was erg gaaf om zoveel mensen zo vol van de heilige geest te zien.

Danielle 29072023 2

Danielle 29072023 1

Vrijdag 28 juli Danielle

Vanochtend had ik met twee vriendinnen onze beurt in het prayerhouse. Wij hadden ons hier vantevoren voor ingeschreven en het houd in dat we een uur lang nederlandse en engelse worship muziek maken. Het was in een kerk en er waren veel Nederlanders gekomen om mee god te prijzen, er waren er zelfs twee die spontaan met ons mee wilden doen.

Daarna zijn we even naar het strand gegaan en hebben in de zee gezwommen, dat was best koud, maar gelukkig was het een warme dag, zoals je ziet op de foto:)

S'middags hebben we een ijsje gehaald met ons deelgroepje en hebben we weer een tijd gehad om persoonlijke dingen te delen. Daarna hadden we een kruisweg gelopen, wel met maar vijf staties, maar het was erg mooi omdat er tussendoor getuigenissen werden verteld en je zo mee werd genomen in het lijden van deze wereld.

S'avonds was er een gebedsavond, een avond om gewoon bij god te zijn, met muziek, mogelijkheid tot biecht en gebedsteams. Ik heb een brief aan god geschreven, want dat helpt mij vaak wel om echt gericht te zijn op god, hem iets te vertellen en mijn gedachten erover op een rijtje te zetten. Er stond een afbeelding van Jezus was de hele avond op het scherm geprojecteerd, ik heb er een foto van gemaakt omdat ik hem, ondanks dat hij zo simpel is toch zo mooi vind en hij me echt raakt. De derde foto is er eentje van bijna de hele arena (tijdens de kruisweg), ik stond vrijwel achteraan en op de foto zie je hoe vol hij is en hoe de plek eruitziet waar het gezamelijke programma iedere dag is.

Danielle 28072023 2

28 juli 2023 Mark

Deze ochtend naar de Sagrada Familia. Een schitterende kerk die nogsteeds in aanbouw is. Ze zijn al meer dan 140 jaar bezig met de bouw en het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we vanmorgen de mis mogen vieren, in de crypte met onze eigen priesters en diakens. In de middag en een deel van de avond hadden we vrij. Zo konden we de toerist uithangen. Morgen staat weer in het teken van reizen, we gaan naar Toledo. Hier is het ongeveer 30 graden daar 38, zweten. Gelukkig vallen de EHBO gevallen mee op een enkele pleister, verstuiking en muggenbeten.

Mark 27072023

Donderdag 27 juli Danielle

Vandaag was de eerste volle dag op het Welcome to paradise festival, een festival georganiseerd door chemin neuf. Er zijn hier heel veel verschillende landen aanwezig, voornamelijk franstaligen, maar ook heel veel anderen, waardoor er met heel veel verschillende vlaggen wordt gezwaaid. Het is dit jaar in Portimao. Het grootste deel van het programma speelt zich af in de arena, een groot gebouw in de stad naast een rivier. Het ligt op 35 min loopafstand van de basisschool waar we slapen.

De dag begon in de arena met een tijd van worship. Er werden lofprijsnummers gezongen waar iedereen mee mee kon doen. Daarna kwam er een spreker, Zuster Albertine Debacker, die Franse video's maakt die erg veel bekeken worden. Ze vertelde wat over hoe het was om via het internet mensen uit te leggen hoe het geloof werkt en wie Jezus is. 

Daarna hadden we de mis met maar liefst rond de 150 priesters! De intrede duurde dus erg lang. De mis zelf werd gedaan door de bisschop, wat erg mooi was. 

Tijdens de lunch moesten we in kleine groepjes samen spreken over dingen die ons persoonlijk bezig houden met betrekking tot ons geloof, zo kun je dus ook in de massa van mensen die hier is (4000 jongeren) ook nog in een kleiner groepje dingen te kunnen delen.

S'middags waren er verschillende workshops, ik ben naar een teaching gegaan die ging over het beter leren kennen van jezelf, waardoor je ook zekerder kunt zijn van jezelf.

S'avonds was er een 'à la carte' avond. Hierbij was er de keuze tussen verschillende activiteiten. Ik ben naar een klassiek concert gegaan, wat in de kerk op deze foto was. En ja, het ooienvaarsnest links op het dak is echt!

Groetjes

Daniëlle

Danielle 28072023

27 juli 2023 Mark 

Vanmorgen de eucharistieviering gehad in Taize en aansluitend de bus in, om naar Barcelona te rijden. Hier zijn we rond 19.00uur aangekomen. Bedden opmaken en eten, waarna we op de slaaplocatie even hebben zitten buurten en drinken. Hierbij een video verslag van onze reis. https://www.youtube.com/watch?v=Lo8kFSuKths

 
Woensdag 26 juli Danielle:
 
Vannochtend vertrokken we vanuit Salamanca, waar deze groepsfoto is gemaakt, en laat op de middag zijn we aangekomen in Portimao, dat ligt in het zuiden van Portugal. We slapen hier in een basisschool. Het programma begon in een arena met 4000 jongeren met heel veel nationaliteiten. We hebben lofgeprezen, gebeden, getuigenissen gehoord en een groep dansers gezien die ook van alle landen die er waren een stukje van een nationale dans deden. 
Leuk feitje, in Portugal is het één uur eerder dan in Nederland, dus voor Nederlandse tijd liggen we nu wel heel laat pas in bed.
Danielle 27072023

26 juli 2023 Mark 

Gisteravond aangekomen in Taize. Vanmorgen vroeg op voor begeleidersoverleg. Om 7.30uur de eucharistieviering met aansluitend het ochtendgebed. Ontbijt een stuk stokbrood met 2 reepjes chocolade en slappe chocomel. De jongeren hebben een bijbel lezing gehad, waarna ze samen met elkaar erover hebben doorgesproken. Voor de lunch een gebedsviering en toen vrijetijd. 2 kerken in de buurt bezocht en een catechese over stilte. Die stilte ervaar je zeker in Taize. Tijdens de vieringen maar ook de omgeving. Voor de mensen die niet weten wat Taize is https://www.taize.fr/nl een gemeenschap van broeders waar jaarlijks duizenden mensen, maar vooral jongeren naar toe komen voor gebed, stilte verenigd zijn met elkaar. En het christelijk geloof te beleven. Morgenochtend rijden we naar Barcelona.

Mark 26072023

Danielle

Woensdag 26 juli: 

Vannochtend moesten we om zes uur opstaan, zodat we om zeven uur konden vertrekken, dat was uiteindelijk niet gelukt, we zijn iets na half acht vertrokken. Vandaag rijden we het laatste stuk.

Dinsdag 25 juli:

Vandaag zijn we van Blanquefort (Frankrijk, bij Bordeaux) naar Salamanca (noord-Spanje) gereden. Het landschap is heel anders dan in Nederland (zoals je ziet op de foto) dat vind ik wel gaaf om te zien want ik ben nog nooit in Spanje geweest. We kwamen rond half zeven aan op de plaats waar we sliepen en hebben daar eerst de mis gevierd in een prachtige kapel. Daarna hadden we er een heerlijk diner en hebben we een kennismakingsspel gedaan.

Danielle 26072023

25 juli 2023 Mark

Vanmorgen in alle vroegte vertrokken naar Den Bosch, waar we om 6.30uur verzamelden. Om 7.00 uur de zendingsviering in de Sint-Jan met Mgr. De Korte en verschillende andere priesters en diakens. Om 8.00uur spullen de bus in en vertrekken via België, Luxemburg naar Taize in Frankrijk. Hier aangekomen na ruim 10.00 uur hebben een maaltijd gehouden, deelgenomen aan het avondgebed en zijn we vroeg onder de wol gegaan. Om 7.00uur moeten de begeleiders zich weer melden.

Mark 25072023
Maandag 24 juli:
We zijn vanmorgen om iets na 7 vertrokken met de bus, wat een dubbeldekker is, anders zouden we er niet allemaal in passen:) 
We zijn vertrokken vanuit het ns treinstation van Den Bosch en kwamen s'avonds rond tien uur/half elf aan in Blanquefort, in Frankrijk, bij de prachtige school die op de foto staat. Jammer genoeg sliepen we niet in dit mooie gebouw, maar in een bijgebouw op onze matjes. De busreis was gelukkig soepel verlopen, we hebben veel gekletst, stille tijd gehouden, films gekeken, spelletjes gedaan en armbandjes in de nederlandse kleuren geknoopt om tijdens de wereldjongerendagen aan andere mensen te geven die we spreken. 
 
Vandaag (dinsdag 25 juli) zijn we om negen uur weer vertrokken met de bus na te hebben geontbeten met bij de school.
  
Tot zover mijn eerste update:) 
 
Groetjes
 
Daniëlle
Danielle 25072023

23 juli 2023
Tijdens de mis van 11.00 uur in de H. Brigidakerk hebben Daniëlle, Jason, Jeffrey en Mark de pelgrimszegen mogen ontvangen. (Zie hier de viering.)
Daarbij zijn er 8 noveenkaarsen met het logo van de WJD en de namen van de 4 WJD-gangers gezegend en zijn er 4 ontstoken. Zodra deze zijn opgebrand worden de andere 4 kaarsen aangestoken, zodat gedurende gehele periode er voor hun een kaars brand. 
Maandag 24 juli zal Daniëlle vertrekken, 25 juli Mark en Jeffrey en Jason zaterdag 29 juli.

WhatsApp Image 2023 07 23 at 19.14.38