Blasiuszegen

In het weekend van 4 en 5 februari wordt in verschillende kerken van onze Nicasiusparochie na de eucharistieviering de gelegenheid geboden om de Blasiuszegen te ontvangen. De priester of diaken houdt daarbij twee gewijde kaarsen in Andreaskruisvorm onder de kin van de gelovige. Hij bidt dan: 'Moge God u op voorspraak van de Heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.' Iedereen die dat wil kan aansluitend aan de eucharistievieringen van dat weekend deze zegen ontvangen.

blasiusOp 3 februari vieren we in de kerk de feestdag van de Heilige bisschop Blasius. Historisch is er nagenoeg niets over hem bekend, behalve dat hij in de 4e eeuw geleefd moet hebben. Volgens diverse volksoverleveringen was hij een arts die tot bisschop van de Armeense stad Sebaste werd gekozen. Omdat hij getuigde van zijn geloof in Christus zou hij na een gruwelijke marteling zijn onthoofd. Zijn verering is pas in de Middeleeuwen door de kruisvaarders vanuit het Oosten naar West-Europa overgebracht. Het meest bekend is het verhaal waarin Blasius kort voor zijn marteldood een jongetje genas dat door een visgraat in zijn keel dreigde te stikken.

Deze vertelling zou ten grondslag hebben gelegen aan de Blasiuszegen in de vorm zoals we die nu kennen.