R.K. Parochie Heilige Nicasius

logoinjpg

 

Welkom op de internetpagina van onze

R.K. parochie Heilige Nicasius.

Door op een van de kerken te klikken, kunt u de informatie vinden van de betreffende geloofsgemeenschap.

 

Parochiële missie activiteiten

Reeds vele jaren ondersteunen de missiegroep Zesgehuchten en het Parochieel Missie Comité H. Brigida uit Geldrop een viertal missionarissen in Afrika en Zuid Amerika.

Het werk van één van onze missionaris, Pater Willem Kerkhof willen he hieronder nader toelichten.

kerkhofPater Wil Kerkhof is reeds vanaf 1970 actief in Malawi en is op zoek naar extra steun voor een mooi project voor een bijna geheel gerestaureerd ziekenhuis in de plaats Mandisi (80 km ten Noorden van de hoofdstad Lilongwe) alwaar hij werkzaam is.

Steunproject: Renovatie van het Madisi Mission Hospital in Malawi.

Beschrijving: de plaats Madisi ligt 80 km ten Noorden van Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Het ziekenhuis is begin 1970 gebouwd en was in handen van Zusters uit Luxemburg. In 1987 werd het overgenomen door Duitse Zusters, die zich in 1997 hebben terug getrokken. Daarna raakte het ziekenhuis in verval. Het ziekenhuis telt 126 bedden en neemt een belangrijke plaats in bij de gezondheidszorg van het gebied. Er was en is veel achterstallig onderhoud en het ontbreekt er aan heel veel noodzakelijke apparatuur, inrichting, medicijnen enz. Sinds vijf jaar is er een nieuw bestuur, waarvan pater Kerkhof deel uitmaakt, en is er een nieuw begin gemaakt. Er kwam een Congolese arts, verder een nieuwe administrator, een boekhouder, een nieuwe medisch hoofd.

Onze stichting: met drie man vormen we een NGO(Niet Gouvernementele Organisatie). De stichting bestaat uit: een dokter uit Rotterdam, een chemicus uit Zeeland en ikzelf, Wil Kerkhof, Witte Pater, missionaris in Afrika en werkzaam in Malawi sinds 1970.
Momenteel ben ik werkzaam als pastor in de parochie van Chezi, 50 km ten Oosten van de hoofdstad Lilongwe. We vonden het een mooie uitdaging om samen met het nieuwe bestuur het ziekenhuis uit het slob te halen en de gezondheidszorg in dat gebied te verbeteren. We zijn in 2016 aan de slag gegaan en begonnen met het kopen van 10 nieuwe matrassen voor de kraamafdeling. De watervoorziening werd verbeterd door ieder personeelshuis van een watermeter te voorzien en nieuwe pijpleidingen aan te brengen. Kosten ca. 6.000 euro. Een grote achterstallige elektriciteit-rekening werd betaald en gloeilampen vervangen door led lampen.Een deel van het ziekenhuis is opnieuw geverfd. Onze aannemer begon in 2017 aan de renovatie van de kinderafdeling. Van 4 aparte kamers werd een grote zaal gemaakt, in het midden een verpleegsterspost en de vloer kreeg prachtige tegels. Er kwamen nieuwe douches en toiletten. De riolering vernieuwd. Kosten: 30.000 euro. Daarna hebben we de kraamafdeling met verloskamer laten verbouwen. Totale kosten ca. 64.287 euro.

kerkhof 1 
 Renovatie van de mannen en vrouwen afdeling

Aangezien de stroomvoorziening onbetrouwbaar is en vaak uitvalt, waardoor patiënten, vooral kinderen stierven vanwege gebrek aan zuurstof, hebben we in 2019 zonnepanelen op de daken van het ziekenhuis aangebracht. Dit project heeft ons ruim 75.000 euro gekost. Maar nu heeft het ziekenhuis dag en nacht onafgebroken stroom: een geweldige verbetering!

 

 


In 2020 hebben we de gehele polikliniek vernieuwd. Een investering van 24.650 euro.
De wachtkamer werd geheel vernieuwd, er kwamen onderzoekkamers met zelf geconstrueerde bureaus, onderzoekbedden, verlichting, gordijnen en er kwamen nieuwe plafonds in. Het geheel ziet er weer als nieuw uit. Op onze lijst staat nog een nieuw anesthesie apparaat, kosten 16.000 euro. Het oude apparaat is door de gezondheidsraad afgekeurd.

Begin 2021 is onze aannemer begonnen met totale renovatie van de vrouwen- en mannen afdeling. Tot nu toe hebben we daar 17. 268 euro ingestoken, maar de klus is nog lang niet klaar, geraamde kosten 45.000,00 euro.

kerkhof 2Als deze verbouwing klaar zal zijn, willen wij én de staf van het ziekenhuis de vernieuwde afdeling gaan inrichten met nieuwe bedden en matrassen en daarop nieuwe dekens en lakens. De bedden worden lokaal gemaakt in Mponela, 20 km van Madisi; daar hebben we al erg positieve ervaring mee. De door ons beoogde zitbanken, worden in een meubelmakerij van het diocees in Namitete gemaakt. Alle banken worden aan de muur bevestigd.

De financiering van deze extra's staat nog open:
30 bedden                 € 8.550
30 matrassen           € 970
35 dekens                € 1.850
50 onderlakens          € 900
50 bovenlakens         € 850
10 zitbanken             € 1.000
Watertank toren         € 572

Investeringskosten:   € 13.842
Anesthesie apparaat: € 16.000

Adresgegevens van pater Wil Kerkhof WP
Chezi Parish P.O. Box 155; Lilongwe, Malawi
Bereikbaar op: emailadres wilkerkhof@gmail.com
Website: www.stichtingstgabriel.nl.
Contactpersonen Missiecomite:

Projectleider missiegroepen: Harry Peters;T 040 2854434,Email: h.peters@planet.nl
Missiegroep zes gehuchten: Wim de Gier; T.040 2851789, Email wadegier@onsbrabantnet.nl

Voor ondersteuning van bovenstaand project kunt u gebruik maken van de bankrekening:
Parochie hl. Nicasius: NL51RABO0159716039 onder vermelding van “Missie Malawi Wil Kerkhof”.

kerkhof 3

kerkhof 4