Begraafplaats Locatie 't Zand

Beheer: Bert Hendrix, Kriekelaar 21, 5664 XM Geldrop,
Tel 040-2853519
Administratie: Ad Wijnen, Bosrand 117, 5665 EE Geldrop,

Geschiedenis van de begraafplaats 't Zand:

Dit kerkhof is een vervanging van het voormalige kerkhof aan de hoek Bo­gard­eind/Laar­straat, dat eind jaren vijftig van de vorige eeuw niet alleen vol raakte, maar ook plaats moest maken voor het nieuwe ziekenhuis. Een nieuwe plaats werd gevonden in het gehucht 't Zand, vandaar de naam van dit kerkhof. In 1958 werd de begraafplaats, inclusief het bijbehorende kloosterkerkhofje van de zusters van Schijndel, aan het Bogardeind gesloten en 't Zand in gebruik genomen. Door de militaire gravendienst zijn toen alle graven van het oude naar het nieuwe kerkhof overgebracht.

Op deze begraafplaats zijn relatief veel doodgeboren kinderen begraven, veelal afkomstig van het St. Annaziekenhuis. Op initiatief van enkele ouders en met medewerking van het gemeente- en parochiebestuur is in 2002 hiervoor een gedachtenismonumentje geplaatst.

Naast enkele oorlogsgraven op het kerkhof is er, op de grote parkeerplaats voor de ingang van het kerkhof, ook monument ter nagedachtenis van de gevallenen in het voormalig Nederlands-Indië (periode 1941-1949). Jaarlijks vindt hier op 15 augustus een herdenkingsplechtigheid plaats.

Openingstijden:

April t/m Oktober 09.00 - 21.00 uur
November t/m Maart 09.00 - 18.00 uur

Grafmonumenten:

Het kerkhof 't Zand wordt gekenmerkt door uniformiteit en strakheid. Op de graven mogen uitsluitend uniforme kruisen worden geplaatst, uitgevoerd in natuursteen (hardsteen of impala-darkgraniet).
Op het kinderveld daarentegen kunnen grafmonumentjes, binnen bepaalde afmetingen, naar eigen keuze worden geplaatst.

Het begraafplaats reglement en de voorschriften voor het toelaten van graftekens (boekjes) zijn beide te verkrijgen bij de beheerder.

Reglement begraafplaatsen H. Brigida