R.K. Parochie Heilige Nicasius

logoinjpg

Begraafplaats Locatie 't Zand

Geschiedenis van de begraafplaats 't Zand:

Deze begraafplaats is een vervanging van de voormalige begraafplaats aan de hoek Bo­gard­eind/Laar­straat, dat eind jaren vijftig van de vorige eeuw niet alleen vol raakte, maar ook plaats moest maken voor het nieuwe ziekenhuis. Een nieuwe plaats werd gevonden in het gehucht 't Zand, vandaar de naam van deze begraafplaats. In 1958 werd de begraafplaats, inclusief het bijbehorende kloosterkerkhofje van de zusters van Schijndel, aan het Bogardeind gesloten en 't Zand in gebruik genomen. Door de militaire gravendienst zijn toen alle graven van het oude naar het nieuwe kerkhof overgebracht.

Op deze begraafplaats zijn relatief veel doodgeboren kinderen begraven, veelal afkomstig van het St. Annaziekenhuis. Op initiatief van enkele ouders en met medewerking van het gemeente- en parochiebestuur is in 2002 hiervoor een gedachtenismonumentje geplaatst.

Naast enkele oorlogsgraven op de begraafplaats is er, op de grote parkeerplaats voor de ingang van de begraafplaats, ook monument ter nagedachtenis van de gevallenen in het voormalig Nederlands-Indië (periode 1941-1949). Jaarlijks vindt hier op 15 augustus een herdenkingsplechtigheid plaats.