Vormsel

Het sacrament van het Vormselvormsel

Na het doopsel dat de meesten ontvangen hebben als baby is er de mogelijkheid om dit doopsel te voltooien door het ontvangen van het heilige Vormsel. Bij het Vormsel vervult Christus ons met de heilige Geest. De heilige Geest moet ons bijstaan om ons geloof uit eigen overtuiging standvastig te belijden en er moedig voor op te komen. De Geest geeft ons kracht om vol overtuiging te strijden tegen het kwaad. Hij moet ons in staat stellen om mee te bouwen aan een wereld gevormd naar Gods bedoelingen. Daarnaast helpt de Geest om in het huisgezin, in het beroep dat we uitoefenen en in het openbare leven van God te getuigen.

Het woord 'Vormsel' was vroeger 'vroomsel'. Dit woord betekende sterk of dapper. Het Vormsel is dus door de heilige Geest die over ons komt het sacrament dat ons sterk en dapper maakt. In het Engels heet het doopsel 'Confirmation', bevestiging. Bij het doopsel waren het de ouders die voor het kind kozen om het op te laten nemen in de Kerk. De opvoeding droeg bij tot een leven als kind van God. Bij het Vormsel krijgt het kind de kans de ingeslagen weg zelf te bevestigen.

Het Vormsel drukt net als het doopsel een onuitwisbaar merkteken in onze ziel. Door dit teken worden we bezegeld als soldaat van Christus. We worden medewerker in zijn Rijk. De kracht van de heilige Geest maakt het mogelijk om deze taak te vervullen.

Paus Franciscus over het Vormsel

Voor meer informatië klik op de gewenste plaats:

Geldrop   Heeze  Leende   Mierlo   Sterksel