Jeugd en Jongeren

Jongeren zijn de hoop voor de Kerk van Christus en dus ook van de nieuwe parochies. Het jongerenwerk dat begint met de voorbereiding op het Vormsel heeft als doel tieners (12-15 jaar) en jongeren (16-25 jaar) te begeleiden in hun groei tot volwassen katholieken, zodat ze in woord en daad getuigen van hun persoonlijke relatie met Christus en hun beleving van het Evangelie.

Jongerenwerk omvat het geheel van het kerkelijk leven met evenredige aandacht voor catechese, diaconie en liturgie. Het parochiële jongerenwerk staat binnen het grotere geheel van de diocesane en de Wereldkerk. Naast de vele diocesane en landelijke initiatieven voor R.K.-jongeren heeft de nieuwe parochie belangrijke taken die we hieronder noemen.

Binnen het geheel van relaties met ouders, school en vrienden moet er voldoende ruimte zijn voor persoonlijke begeleiding van tieners en jongeren.

Binnen de parochie H. Nicasius hebben we verschillende jeugd groepen zoals :

Frietclub

Doelgroep: Kinderen van 8-12 jaar.
Frequentie: Om de twee maanden op de vroege vrijdagavond.
Locatie: Martinushonk links naast de kerk in Heeze.

Omschrijving:
De kinderen komen samen en beginnen de avond met het eten van frites. Daarna volgt er een spel of er komt iemand om aan de kinderen iets van het geloof uit te leggen.

M25

Doelgroep: Tieners en jongeren van 12-30 jaar.M25NIcasius
Frequentie: Eenmaal per maand, op de vroege zondagavond van 14.00 uur tot 18.00 uur.
Data: 23 oktober, 12 november, 18 december, 29 januari, februari (in voorbereiding),
18 maart, 9 april, 17-18 juni
Locatie: Antoniushuis, Stationsstraat 21, Geldrop

Omschrijving:
Met M25 worden jongeren uitgedaagd hun grenzen te verleggen door zich in te zetten voor anderen. Zo komen we in contact met alle lagen van de samenleving.

M25 (Matheus 25) is afgeleid van deze Bijbeltekst waarin Jezus tegen zijn leerlingen zegt: “Alles wat je voor deze minsten van de mijnen gedaan hebt, heb je voor mij gedaan.”

Via M25 geven we handen en voeten aan deze bijbel tekst. Jongeren zetten zich actief in, met en voor de mensen die ze ontmoeten. Deze groep komt eens per maand samen op zondag middag op verschillende locaties in de H. Nicasius parochie.

JUP Leendejup

Doelgroep: Tieners van 12-16 jaar.
Frequentie: Geen vaste frequentie.
Locatie: In de pastorie van Leende of op locatie.
Internet: https://www.facebook.com/jup.leende

Omschrijving:
De activiteiten van JUP worden georganiseerd door twee enthousiaste moeders. De bijeenkomsten zijn diaconaal van inslag.
Kinderen worden dus uitgedaagd om iets te doen voor anderen. De activiteiten worden van tevoren aangekondigd op de Facebook pagina van JUP.