Huwelijk

Sacrament van het huwelijkBruidsfotografie Kasteel Geldrop 43

Het is een buitengewoon vreugdevolle gebeurtenis wanneer een man en een vrouw samen tot de ontdekking komen: wij horen bij elkaar. Wij houden zoveel van elkaar dat we voor altijd bij elkaar willen blijven.

Het huwelijk is ons aangereikt door God. God schiep man en vrouw naar Zijn beeld opdat ze één zouden kunnen worden en door de band van de liefde kinderen zouden kunnen ontvangen. Man en vrouw zijn gelijk als kinderen van God maar ze zijn geschapen met belangrijke verschillen die hen in staat stelt om zichzelf te geven aan de ander en de ander te ontvangen als een geschenk.

Het huwelijk is een maatschappelijk instituut maar voor Christenen is het iets heiligs omdat het is geworteld in het goddelijke plan van de schepping. Man en vrouw zijn voor elkaar geschapen. Ze mogen zich een leven lang over elkaars schoonheid verwonderen.

Belangrijk bij een kerkelijk huwelijk is het openstaan voor het krijgen van kinderen. Man en vrouw die voor altijd aan elkaar verbonden zijn kunnen een gezin gaan vormen. Door hun huwelijkse trouw bieden zij aan kinderen een veilige omgeving om op te groeien tot zelfstandige, vrije persoonlijkheden.

Paus Franciscus over het huwelijk