10 juli om 11.00 uur viering H. Nicasus te Kreijl, Heeze.

Op 9 juli van het jaar 1752 werden bij Brielle negentien priesters en kloosterlingen, voor het merendeel inwoners van Gorcum, door de Watergeuzen gedood vanwege hun getuigenis omtrent de werkelijke tegenwoordigheid van het Lichaam van Christus in de Eucharistie en omtrent het gezag van de paus als zichtbaar hoofd van de Kerk. Onder deze negentien martelaren was ook de franciscaner pater Nicasius, afkomstig van Heeze, geboren in het buurtschap Kreijl.

Ten prooi aan bespottingen en mishandeling hielden zij moedig stand. Ten slotte werden zij door ophanging om het leven gebracht. Om hun geloof zijn zij met ere vermeld in de geschiedenis van de kerk van Nederland en werden zij in 1867 door paus Pius IX heilig verklaard.

Wij gedenken de H. Nicasius en zijn 18 gezellen die de marteldood zijn ondergaan op zondag 10 juli om 11.00 uur in de H. Mis bij het kapelletje in het buurtschap Kreijl, nr. 20, te Heeze, waar volgens de overlevering Nicasius is geboren.

In verband met deze viering voor de gehele Nicasiusparochie zal de eucharistieviering van 11.00 uur in H. Brigidakerk te Geldrop komen te vervallen. We willen alle parochianen uit onze Nicasiusparochie uitnodigen om op deze bijzondere plaats deel te nemen aan de viering, op de plaats waar de patroon heilige van onze parochie geboren is.

De viering is ook te volgen via: https://youtu.be/ohaKSoPps08